Faszerowane ciasto francuskie i procenty

 Jak obiecałam tak przestawiam... Dzisiaj faszerowane ciasto francuskie oraz dwa koktajle jeden dla dorosłych zwany Grenadą oraz bezalkoholowy Słoneczny promień.
My jesteśmy po degustacji. Piszcie koniecznie ja Wam smakowało.






Faszerowane ciasto francuskie
Potrzebne będą:

oraz przyprawy:


Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oliwy oraz przyprawami (według uznania). Uwaga na ilość soli, ponieważ w dalszej części użyjemy słonego sera oraz kaparów w zalewie. Kiedy cebula zmięknie dokładamy pomidory, kukurydzę oraz pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone i kapary. Smażymy tak długo, aż większość sosu odparuje.Pamiętajmy, że zbyt mokre nadzienie zmiękczy ciasto.
W trakcie smażenia szykujemy ciasto francuskie. Kroimy na kwadraty ok 12x12 cm i wykładamy nim foremki do muffinek. Pieczemy ok 10 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe ciasto mocno urośnie wypełniając całą foremkę, więc małą łyżeczką ugniatamy tworząc gniazdo na farsz i wypełniamy. Na górę układamy kawałek sera i kaparę. Ponownie pieczemy, tym razem ok 7 minut.
Gotowe wytrawne ciasteczka posypujemy zieleniną, np. czubrycą.
Smakują cudownie na ciepło oraz na zimno.. Mniam



Teraz procenty...
Grenada
Potrzebne będą:

Wkładamy kostki lodu do naczynia do mieszania. Na lód lejemy sok z pomarańczy świeżo wyciśniętej, wermut i rum. Dobrze mieszamy, a następnie przelewamy do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Posypujemy odrobiną cynamonu (według uznania).




i bez procentów...
Słoneczny promień.
Potrzebujemy:

Wyciskamy sok z grapefruta i wlewamy do shakera z lodem. Uzupełniamy sokiem ananasowym i syropem malinowym. Całość mocno wstrząsamy.
Przelewamy w 2/3 do kieliszka i uzupełniamy tonikiem.
Gotowe.


Strasznie smakuje mi ten drink. Piję już trzeciego pisząc do Was :)

Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii. Czekam z niecierpliwością na komentarze. Oczywiście jutro zapraszam na kolejną porcję smakołyków.

Ściskam Ilona

Etykiety: , , ,