Gofry

Dzisiaj krótko - przepis na gofry. Proste, neutralne, które będą bazą do niejednej smakowitości.




Gofry
Potrzebne będą:

Do jednej miski wrzucamy białka i ubijamy na sztywną pianę, do drugie żółtka z pozostałymi składnikami i wszystko ucieramy na gładką masę. Następnie dokładamy ubite białka i delikatnie łączymy. Nic prostszego - ciasto gotowe.
Pieczemy w nagrzanej gofrownicy.
Kiedy robię słodki deser do ciasta dokładam łyżkę ekstraktu waniliowego lub kawowego. Mają wtedy piękny zapach i smak.

Przyznam się jeszcze do jednego grzeszku. Kiedy nie mogę się doczekać, nie bawię się w oddzielanie białka od żółtka. Wszystko wkładam do miski mieszam, a gofry wychodzą i tak doskonałe :) 

Taka maszynka - gofrownica, jest łatwo dostępna w różnych sklepach AGD lub marketach i nie kosztuje dużo, a wierzcie mi... będziecie z niej korzystali. 



A już teraz szykuję post z moim słodkim deserem, z goframi w roli głównej, więc zaglądajcie.
Tymczasem ściskam
Ilona



Źródło przepisu: W tym poście połączyłam przepis mojej siostry oraz przepis znaleziony w sieci.

Etykiety: , ,