Garnek rzymski

Jakiś czas temu moja kuchnia wzbogaciła się o kolejne cudeńko. Tym razem przepiękny, ręcznie wykonany garnek rzymski z pracowni Pana Mariusza do której koniecznie musicie zajrzeć. (kliknij)
Spędzicie na stronie 15 minut i już lista Waszych zakupów będzie bardzo długa. Same cuda! Piękne, praktyczne i co ważne - ręcznie wykonane. Koniecznie tam zerknijcie. 

Obiady serwowane z garnka rzymskiego są niesamowite. Mają fantastyczny smak i aromat. W żadnym naczyniu nie osiągnęłam jeszcze takiego efektu, a możecie mi wierzyć, wiele eksperymentów odbywało się w mojej kuchni. Jedyne naczynie, które daje podobne walory smakowe to tadżin.


Kolejna zaleta, która myślę, że przekona wielu, to fakt, że owe obiadki są bardzo zdrowe. To już chyba  nie wymaga specjalnych opisów.

Ale przejdę już do mojego dania. 



Pierś z kurczaka z cukinią i ziemniakami 
Garnek rzymski

Potrzebne będą:

Gliniany garnek rzymski,  zanurzamy w wodzie,na minimum pół godziny, aby mógł wciągnąć jej jak najwięcej i podczas pieczenia stopniowo oddawać. 
Umyte i obrane ziemniaki oraz cukinię kroimy w plastry ok 1 cm grubości, to samo robimy z piersią kurczaka. Dno gara możemy delikatnie posmarować oliwą aromatyzowaną czosnkiem, która doda troszeczkę smaczku. Następnie układamy warstwowo ziemniaki, pierś z kurczaka i cukinię,  posypując przyprawami. Na koniec nakładamy koncentrat pomidorowy i zamykamy garnek.
Tak przygotowaną potrawę wkładamy do jeszcze zimnego piekarnika, który ustawiamy góra/dół na 180-200 stopni. 
UWAGA: Piekarnik musi być zimny, aby nasz garnek nie popękał. 

Na pyszny obiadek czekamy minimum godzinę. Czas pieczenia może się wydłużyć jeżeli nasze ziemniaki będą grubsze. Wystarczy nakłuć i sprawdzić czy są już gotowe.

Musicie koniecznie spróbować. Nic prostszego, Piękny gliniany gar, stawiamy na środku stołu i zjadamy ze smakiem.



Wszystkim życzę smacznego
Ściskam Ilona


Etykiety: , , ,