Pierś z kurczaka pieczona w śmietanie




Przepis na to proste, a zarazem niesamowite danie dostałam od przyjaciółki wiele lat temu.
Efekt jest niesamowity, biorąc pod uwagę fakt, że jest tu niewiele składników. Koniecznie spróbujcie. Kurczaka można podawać z ryżem, drobnym makaronem, kaszą, a ja ugotowałam tym razem ziemniaki.




Pierś z kurczaka pieczona w śmietanie.
Potrzebne będą:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy  i kroimy w kostkę ok 2 cm,  posypujemy solą czosnkową, którą następnie dokładnie wsmarowujemy w mięso. Całość układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy śmietaną, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na minimum 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia dosypujemy ser żółty. Połowę mieszamy z mięsem, drugą cześć kładziemy na górę i czekamy, aż się rozpuści.
Uwaga: na czas pieczenia warto wziąć poprawkę i sprawdzić mięso, czy jest już gotowe.



Pierś z kurczaka, w tej wersji jest niesamowicie krucha i soczysta. Fantastyczna. Polecam gorąco i oczywiście czekam na Wasze opinie.
Prawda, że proste??
Ściskam Ilona


Etykiety: ,