Papryka w occie i miodzie





Jak tam zapasy w Waszej spiżarni?? Zima się skończyła i już niebawem rozpoczniemy szykowanie zapasów na koleją mroźną porę roku. Krok po kroczku będę dzieliła się z Wami pomysłami na uzupełnienie spiżarni. Nie wiem dlaczego, ale kocham robienie przetworów i wypełnianie słoików jak za starych czasów robiły to nasze babcie i mamy.
A jak to wygląda u Was??



Papryka w occie i miodzie
Potrzebne będą:
Czerwoną paprykę kroimy na kawałki, oczyszczamy z ziaren i dokładnie myjemy. Wodę z cukrem, octem, solą i miodem wlewamy do garnka i gotujemy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. 
Przygotowane papryki wkładamy do słoików, zalewamy zagotowanym roztworem i dokładnie zakręcamy.
Pasteryzujemy tylko 5 minut.




Nic prostszego. Wystarczy odrobina czasu i mamy przepyszną paprykę, dodatek do obiadów, sałatek, jako doskonała przekąska i co tylko chcecie. O papryce na miodzie wspominałam w kilku przepisach. 
Ten przepis dostałam od mamy i bardzo sobie chwalę, a moi goście ją uwielbiają.

Ściskam gorąco.
Ilona 





Etykiety: , , ,