Pasztet warzywny




 Mam zachciankę - warzywa. Szukając przepisów na coś smacznego, natknęłam się na warzywny pasztet Olgi Smile (źródło przepisu). Zrobiłam i się zachwyciłam. Jest doskonały. Polecam.
Z pewnością ten pasztet będzie dla mnie inspiracją do wielu dań.


Pasztet warzywny
Potrzebne będą:
Marchew, korzeń pietruszki, seler gotujemy. Osobiście wrzuciłam skrzydełka kurczaka i zrobiłam rosół. Smaczny efekt uboczny gotowania. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Następnie ugotowane warzywa ugniatamy, tworząc bardzo grudkowate puree. Dokładamy płatki ryżowe, posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy. Masę przekładamy na blachę lub naczynie żaroodporne (ja użyłam szklanej formy do tarty) i pieczemy w 180 stopniach ok 50 minut.


 Pyszny pasztet. Na śniadanie pasztet rozsmarowałam na chlebku, na obiad podałam gorący z pieczoną sałatą rzymską. Mniam...
Z tego miejsca dziękuję za wspaniałe danie Olgi Smile. Z jej przepisów z pewnością będę korzystała niejednokrotnie. 

Ściskam wszystkich gorąco i zapraszam na kolejną ucztę w mojej kuchni. Zachęcam również do rozmowy i polubienia mojej fan-strony:)
Ściskam Ilona 






Etykiety: , , , ,