Zapiekanka z dyni





Zapiekanka z dyni w sosie beszmelowym
Potrzebne będą:

Dynię opłukać, obrać ze skórki, wybrać pestki, pokroić w grubą kostkę. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić rozpuszczoną w 3-4 łyżkach wody kostką rosołową
Przyrządzić sos beszamelowy.  Do rozpuszczonego w rondelku masła  wsypać mąkę i delikatnie  podsmażyć, uważając, żeby się nie przypaliła. Gotową zasmażkę zalać mlekiem i dokładnie wymieszać, aby nie powstały grudki. Doprawić solą, cukrem i świeżo startą gałką muszkatołową. Mieszać do połączenia się składników.
Gotowym sosem  polać dynię, posypać z wierzchu startym serem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na  około 15 minut. Gdy ser się rozpuści i lekko zarumieni, wyjąć zapiekankę , posypać posiekaną natką pietruszki, podawać .


Tej jesieni w moim domu zdecydowanie króluje dynia. Czemu nie, jest piękna, smaczna i można tle z niej zrobić. Prawdę mówiąc jeszcze mi się nie znudziła, więc kupię jeszcze jedną.
Tym czasem zabieram się za klasyczne puree do słoiczków. Będzie na zimę.
Zaglądajcie do mnie. Już wkrótce kolejny smaczny przepis.
Ściskam Ilona


Etykiety: , , , ,