Biała kiełbasa - domowa




Nie wiem jak Wy, ale ja powoli szykuję się do świąt. Od kilku lat sama robię na tą okazję białą kiełbasę, ale dopiero w tym roku postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. To bardzo proste i niesamowicie smaczne. Mogę przyprawić według własnego uznania, a dodatkowo odkładam część mięsa, dokładam pieczone warzywa i mam pyszną kiełbaskę dla mojego bobasa.


Biała kiełbasa
Potrzebne będą:
Mięso myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Łopatkę i karkówkę mielimy na średniej grubości oczkach, boczek wraz z obranym czosnkiem mielimy na najmniejszych oczkach. Mięso schładzamy w lodówce. Następnie wyciągamy, przyprawiamy i mieszamy. Dolewamy wodę i ponownie mieszamy bardzo dokładnie, aż mięso zrobi się kleiste. Tak przygotowane wstawiamy do lodówki i szykujemy jelita.

Jelita dokładnie płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Trzymamy około 2 godzin, kilka razy wymieniając wodę.

Gotowe jelita ostrożnie naciągamy na rurkę do wypełniania mięsem. Dla ułatwienia, można delikatnie posmarować oliwą. Następnie powoli wypełniamy naszą mięsną masą. Należy robić to z wyczuciem, w miarę delikatnie, aby nie rozerwać, ale na tyle mocno, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. 

Z podanej porcji wychodzi ponad 2 kg kiełbasy, około 17 sztuk.

Gorąco polecam robienie własnej kiełbasy. Smakuje zupełnie inaczej, a dodatkowo mamy wpływ na jej smak. Mamom, które lubią "wiedzieć", co jadają jej dzieci, również polecam. Mój synek ją uwielbia, dlatego z czystym sumieniem dołączę tą pozycję do cyklu Kuchnia Malucha. 

Ściskam Ilona 



Etykiety: , , , ,