Chrzan domowy

chrzan domowy, chrzan, wielkanoc, śniadanie wielkanocne, przetwory



Już za chwilę święta, podamy jaja w różnych ciekawych odsłonach, szynki, galarety wytrawne. Na mojim stole koniecznie sałatka tradycyjna i biała kiełbasa. Mam nadzieję, że zdążę zrobić. Wszystkie dodatki jak majonez, musztarda i chrzan, również z domowej spiżarni. I właśnie tym ostatnim przepisem podzielę się z Wami.


Domowy chrzan
Potrzebne będą:

Chrzan obierany i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jeżeli mamy mocny blender, można go zmiksować. Do chrzanu od razu dodajemy sok z cytryny, żeby nie ściemniał. Następnie dokładamy jogurt i doprawiamy solą i odrobiną cukry. Wszystko ze sobą mieszamy, przekładamy do słoika.
Mocno ostry i świrujący w nosie. Nie dziwne, że ma swoje medyczne zastosowanie. Myślę, że warto utrzeć własny chrzan, zawsze wzmocnimy swoją odporność, a satysfakcja gwarantowana
Ściskam Ilona ♥

Etykiety: , , ,