Sernik bananowy



Kocham serniki, są często w moim domu, niestety nie zawsze uda mi się zrobić zdjęcie. Cóż, są naprawdę smaczne i amatorów tego ciasta u mnie jest sporo. Dzisiaj podzielę się przepisem na sernik bananowy. Jest bardzo smaczny i wyraźny. Taki sernik z powodzeniem może królować na sylwestrowym stole, dodatkowo posypany brokatem - jadalnym oczywiście.


Sernik bananowy
Potrzebne będą:
Masa sernikowa:
Do przygotowania blachy
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Banany ugniatamy na papkę widelcem i dokładamy do masy jajecznej. Jak się połączą do miski wrzucamy ekstrakt waniliowy, twaróg i kaszę manną. Całość mieszamy delikatnie łyżką tylko do połączenia składników.
Herbatniki wrzucamy do blendera, łączymy z masłem. Powinny wyglądać jak mokry piasek. Blachę o średnicy około 25 cm smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i wykładamy ciasteczkowy spód, lekko dociskając, następnie wlewamy masę serową.
Ciasto pieczemy w 180 stopniach  C około 70 minut. Po 60 minutach warto sprawdzić. Pieczemy do tak zwanego „suchego patyczka”. Sernik możemy polać zmiksowanymi owocami i udekorować plastrami bananów.

Sernik polany zmiksowanymi owocami jest delikatnie kwaskowaty, co nadaje mu świeżości. Jak ktoś woli można polać czekoladą. Pyszności. 
Ściskam Ilona ♥

Etykiety: , , ,