Topinambur duszony z winem




Strasznie jestem ciekawa, kto z Was jadł topinambur i kolejne pytanie, komu smakował. Przyznam szczerze, że ta roślina nie jest moim faworytem, ale i tak co roku w sezonie podaję na stole mojej rodzinie. Ostatnio zagościł w postaci dodatku do mięsa, duszony z dodatkiem wina i obficie posypany zieloną pietruszką.
Całość miała ciekawy smak.
Staram się podawać mojej rodzinie różne sezonowe smaczki. Warto wspomnieć, że topinambur ma wiele właściwości zdrowotnych. Wspiera układ odpornościowy, jest bogaty w potas, żelazo, a do tego nie zawiera tłuszczu ani cholesterolu. Polecany jest także cukrzykom. Zawiera inulinę przekształcającą się we fruktozę. Poleca się spożywanie topinamburu w jak najmniej przetworzone postaci, np suszoną lub świeżą.

żródło 



Topinambur duszony z dodatkiem wina

Topinambur dokładnie szorujemy, obieramy i kroimy na kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną szalotkę i topinambur. Smażymy około 10 minut. Następnie dolewamy wino i dusimy około 4 minut, aż alkohol odparuje. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy obficie posypany posiekaną pietruszką. 

Tobinambur duszony jest doskonałym dodatkiem do mięsa (zamiennikiem ziemniaków, czy ryżu). 
Bardzo jestem ciekawa Waszych opinii, czekam na wiadomości :)
Ściskam Ilona ♥


Etykiety: ,