Cantuccini amaretto



Od czasu do czasu człowiek popełnia słodkie grzechy, a grzech z cantuccini chętnie popełniam częściej :) Nie wiem co takiego mi odpowiada w tych ciasteczkach, ale całkowicie zwariowałam na ich punkcie. Są doskonałe. Choć tradycyjnie w Toskanii cantuccini podaje się z kieliszkiem vin santo (święte wino), tak ja zajadam się nimi przy pysznej kawie maczając i delektując się. Mrrrrrrrr przenoszę się wtedy do swojego idealnego świata, gdzie słodkości dodają weny, a nie kilogramów ♥
Cantuccini, zwane również biscotti di Prato (biszkopty z Prato), to ciasteczka podwójnie pieczone, pochodzące z Toskanii. Pieczone są z migdałami oraz cytrynowym lub pomarańczowym aromatem. Ja tym razem upiekłam cantuccini z amaretto, co nadało im dodatkowo migdałowego smaku.

Ciasteczka są suche, chrupiące i kruche, można je długo przechowywać w pojemniku. Jak długo? Jeszcze nie wiem, bo znikają u mnie bardzo szybko. Nawet mój synek wciąga jak szalony, on bez kawy oczywiście :) Choć widział jak ja to robię i dał nura ciastkiem w swojej herbacie :) Polecam 
Ściskam Ilona ♥



Cantuccini amaretto
Potrzebne będą:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i amaretto. Całość wykładamy na stolnicę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie elastyczne i lekko kleiste przekładamy do woreczka i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie na wyłożoną papierem blachę wykładamy 2 wałki ciasta, szerokości około 5 cm długości 30 cm. Można wałki wycisnąć z worka uprzednio odcinając jego róg lub ciasto na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować i uformować w 2 wałki. Oba układamy w dużym odstępie od siebie, bo urosną. Smarujemy mlekiem i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Po tym czasie wyciągnij wypieczone wałki, zmniejsz temperaturę w piekarniki do 135 stopni C. Ciasto musi około 5 minut przestygnąć. Następnie ostrym nożem (polecam z ząbkami do chleba) kroimy  na 2 cm kawałki. Ciasteczka rozkładamy na blasze i ponownie pieczemy około 30 minut. Musimy pamiętać, żeby w połowie pieczenia ciastka przewrócić na drugą stronę. 


Przepis i informacje o:
wikipedia
książka: "Księga smaków Toskanii"

Etykiety: , , , ,