Pietruszkowa bułka tarta





Czasami są takie dni, że nic się człowiekowi nie chce robić. Siada z kubkiem gorącego napoju i cieszy się chwilą. Na takie momenty procujemy całymi dniami w domu, na plantacji, szkole czy w zakładzie pracy. Ja nie mogę się doczekać tych chwil. A nadchodzą dużymi krokami. Tym czasem korzystam z uroków współpracy syna i uzupełniam półki spiżarni. Szykuję cukry smakowe, sole ziołowe, mieszanki przypraw i herbat oraz bułki tarte. 
Często piekę chleb czy bułki  kiedy zostaje ostatni kawałek odkładam i suszę. Później są idealne do panierowania. I dzisiaj właśnie podsunę Wam pomysł na wykorzystanie suchych resztek pieczywa. Dzisiaj w wersji pietruszkowej. Mam kilka i podzielę się pomysłami innym razem.
Ściskam Ilona ♥


Pietruszkowa bułka tarta
Potrzebne będą:

Pieczywo łamiemy na kawałki i wkładamy do blendera. Miksujemy na spore okruchy. Natkę pietruszki wcześniej umytą i wysuszoną wrzucamy do okruchami i ponownie miksujemy. Robimy to pulsacyjnie, pietruszka dobrze się połączy z pieczywem, sok odrobinę je zabarwi. Tak przygotowaną bułkę tartą wykładamy na papier i dokładnie suszymy. 

Moja rada:
** Bułka idealnie nadaje się do panierowania mięsa lub ryb. Doskonała również jako dodatek do zapiekanek.
** Bułkę suszymy bardzo dokładnie. Warto trzymać całą dobę cienką warstwą rozłożoną na papierze.
** Gotową pietruszkową bułkę tartą trzymamy w suchym miejscu i szczelnie zamkniętą 


Etykiety: , ,