Mazurek z masą krówkową i migdałami



Cieszę się. Wielką Noc spędzam w Wielkiej Brytanii, na stole gości polski mazurek, a odbywam niebywale fascynujący i bardzo ważny dla mnie kurs gotowania z kuchni włoskiej Rossana. Nawet nie wiecie jaka jestem podekscytowana. Powoli zaczynają się spełniać  moje marzenia, a to jest chyba najpiękniejsze co może się przytrafić człowiekowi, bez względu na zainteresowania i fascynacje. Z całą pewnością o warsztatach napiszę post, a może więcej. Od wielu tygodni żyję tylko tym. I z tego miejsca przepraszam moich znajomych i rodzinę, bo cały czas słuchali o moich włoskich zajęciach. 
Ale dzisiaj podzielę się z Wami prostym i smacznym przepisem. Ten mazurek od pewnego czasu gości na moim stole i wszyscy bardzo go lubią. Polecam, tym bardziej, że jest prosty do zrobienia.
Ściskam Ilona ♥


Mazurek z masą krówkową i migdałami
Potrzebne będą:
spód:


wierzch:


Mąkę pszenną i krypczatkę przesiewamy do miski, wrzucamy zimne masło, sól, cukier i siekamy aby wszystko połączyć. Mąka powinna przybrać wyglądu mokrych granulek. Następnie dokładamy jogurt i całość krótko ugniatamy. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość około 1 cm i wycinamy koło lub prostokąt. Z pozostałego ciasta rolujemy mały wałeczek i przyklejamy na wierzchu tworząc podwyższoną krawędź. Tak przygotowane ciasto układamy na blasze i ponownie schładzamy. Po około 30 minutach spód pieczemy w 190 stopniach C, aż się ładnie zarumieni. Zwykle po 35 minutach jest gotowe.
Upieczone ciasto odkładamy to całkowitego wystudzenia.
Następnie ciasto smarujemy cienką warstwą kwaskowatego dżemu z wiśni, polewamy masą krówkową i posypujemy migdałami oraz czekoladą dekorując ciasto. Przed podaniem mazurek powinien być schłodzony.

Etykiety: , ,