Żurawina - na zdrowie natura



Osobiście jestem zwolenniczką przemycania zdrowia w sposób naturalny w swoim jedzeniu i wielką fanką zdrowego rozsądku. Umiar w łykaniu pigułek powinien być prawnie narzucony niektórym osobom. Jak widzę kobietę wykupującą połowę apteki, w tym specyfików dla dzieci i z uśmiechem kończy listę słowami "och Pani magister, to siła reklamy" zaczyna mną rzucać i dla bezpieczeństwa takiej osoby wolę wyjść. Nie twierdzę, że nie powinno brać się ani jednej pigułki bo nie o to chodzi. Ale ludzie, z rozsądkiem, a jak macie wątpliwości z rozpędu walnijcie swoją głową w ścianę! Pomaga. Grrr nie będę się rozpisywała, bo nie używam na swoim blogu języka jaki mi się ciśnie na samą myśl, więc coś ciekawego...


Jak wspomniałam, często przemycam zdrowie do swojej codziennej diety ** Jednym ze składników, obecnych na stałe w mojej kuchni jest żurawina. Używam ją pod wieloma postaciami i choć mam świadomość, że często przetworzona traci wiele walorów zdrowotnych, tak wprowadzona na stałe w mojej diecie i tak przemyca swoje dobrodziejstwo. Nie twierdzę, że wciągam ją jak pigułkę, po prostu używam na co dzień jak wiele innych produktów.

Żurawina jest wiecznie zielonym krzewem płożącym, który uwielbia torfowiska. Jej czerwone owoce zawierają w sobie bardzo dużo witamin. Witamina C - która ma ogromny wpływ na odporność organizmu, poza tym B1, B2, E, kwas foliowy. Potrzebne minerały: potas, żelazo, wapń, fosfor czy sód. Posiada, jakże niezbędny dla organizmu błonnik oraz przeciwutleniacze. Zawiera także cukry: glukozę i fruktozę i kwasy, przez które mam cierpki smak.

Wymieniając jej właściwości sami widzicie jakie one są ważne dla naszego organizmu. Jeżeli będziecie chcieli mogę pokusić się o stworzenie materiału na temat błonnika, czy przeciwutleniaczy i dlaczego są ważne. Dajcie tylko mi znać w komentarzu lub mailu.

Wracając do żurawiny, kiedy najczęściej używamy jako leku naturalnego?
Najbardziej znana jest ze swoich właściwości kiedy pojawiają się problemy z pęcherzem moczowym oraz nerkami. Działa wtedy jak naturalny antybiotyk i wspomaga leczenie infekcji. Ale poza tym żurawina zapobiega wrzodom żołądka, czy dwunastnicy. Chroni też zęby przed próchnicą, co jak wiadomo jest bardzo ważne! 
Wzbogacenie diety o żurawinę wspiera organizm i zmniejsza ryzyko miażdżycy, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie.
Podobno ułatwia też odchudzanie ;)

Warto pić sok z żurawiny jako napój do obiadu, syropem polać owsiane gofry, a suszoną dołożyć do granoli na drugie śniadanie. Wiec jak widzicie nie chodzi o łykanie kulek żurawiny 3 x dziennie. To smakołyk jaki lubimy się otaczać i raczyć podczas posiłków. Więc nie ma na co czekać zjadamy żurawinę :)
Ściskam Ilona ♥

**Dieta - to sposób odżywiania! Często mylone z ograniczeniami i rygorem. Słowo "dieta" kojarzone jest z formą odchudzania, co jest BŁĘDNE! Dieta, to wszystko co jemy, bez względu na jego wartości odżywcze. Występuje wiele rodzajów diet, np. wegańska, zwyczajowa, alternatywna, odchudzająca itd.

**Naturalne leczenie, to nie woda święcona. To sposób odżywiania na co dzień, wzbogacanie diety o różne dary natury wzmacnia codziennie nasz organizm, dlatego też stosowanie naturalnych specyfików podczas ewentualnej choroby ułatwia i przyspiesza jej leczenie. Jeżeli całe życie nie robiliśmy nic w tym kierunku, wypicie szklanki soku żurawinowego nie odniesie oczekiwanych rezultatów! 
Ale nie zaszkodzi i może być świetnym początkiem zmiany swoich nawyków żywieniowych. 


źródła:
wikipedia
kobieta onet zdrowie
poradnik zdrowie

Etykiety: ,